“Wow weeg je zo weinig? Dat is echt niet gezond!”

all-black-leather-1

Tijd om weer een wat serieuzer artikel te schrijven. Ik heb hier al een tijdje geleden iets over geschreven (dat artikel vind je hier), maar deze keer is het wat persoonlijker. Toen had ik het over het omlaag halen van dunne mensen in het algemeen, nu is het wat dichterbij.

Een tijdje geleden bestelde ik een leren rokje bij ASOS, het duurde extra lang voordat ik mijn rokje ontving omdat het pakketje onderweg was verdwenen, en toen hij eenmaal was bezorgd bleek hij te groot. Toch was ik zo blij dat ik hem eindelijk had en hij bleef ook wel redelijk op mijn heupen hangen, dus ik besloot hem gewoon te houden. De volgende dag trok ik hem natuurlijk meteen aan. Ik twijfelde nog even, aangezien ik eigenlijk heel weinig rokjes of strakke kleding draag, maar uiteindelijk was ik helemaal blij met mijn outfit en ging ik zelfverzekerd naar school. Ik kreeg een aantal complimentjes, maar eenmaal aangekomen bij het eind van de dag voelde ik me echt verschrikkelijk. Waarom? Omdat de helft van de mensen die zag dat mijn rokje te groot was tegen me heeft gezegd dat ik dan ook meer moet eten, of dat ik ook veel te dun ben.

Toen ik ’s middags thuiskwam wilde ik echt huilen. Misschien klinkt dit heel stom of overdreven, maar ik zal het even omdraaien. Stel dat ik iemand was met overgewicht en ik had een nieuw rokje gekocht. Vervolgens krijg ik van meerdere kanten te horen dat ik er eigenlijk te dik voor ben, maar dat het wel beter zal passen als ik wat minder eet. Mensen maken dit soort opmerkingen nooit, omdat het kwetsend is. Maar omgekeerd, tegen ‘dunne’ mensen heeft niemand er problemen mee, want “het is toch leuk om te horen dat je dun bent”?

En dat is nou precies het probleem. Net als om te horen dat je te dik bent, is het ook niet leuk om te horen dat je te dun bent want dat komt eigenlijk op hetzelfde neer. Ik krijg bijna dagelijks opmerkingen naar mijn hoofd zoals:

“Wow weeg je maar 46 kilo? Dat is echt niet gezond!”

– Ik voel me anders heel gezond hoor, dankje

“Krijg jij wel te eten thuis?”

– Nee mijn moeder doet nooit boodschappen, of maakt alleen eten voor zichzelf.

“Als ik blaas val je nog net niet om.”

– Ik denk dat je jezelf een beetje overschat ;)

Ik snap dat het meestal niet gemeen bedoeld is, maar zoals ik daarnet al zei, als je deze opmerkingen gaat omdraaien met een dik persoon als onderwerp merken mensen pas dat het eigenlijk niet echt een aardige opmerking is. Je zegt toch ook niet tegen iemand: “Wow weeg jij zóveel? Dat is echt niet gezond!”

Het komt er op neer dat het gewoon niet leuk is om zo over iemands lichaam te praten, of meteen conclusies te trekken na aanleiding van hoe iemand er uit ziet. Ik heb namelijk regelmatig dat mensen er vanuit gaan dat ik niks eet, of soms wordt er zelfs gedacht dat ik een eetstoornis heb terwijl dat helemaal niet zo is. Ja, ik lust geen pizza en vlees eet ik ook het liefst zo min mogelijk, maar we hebben toch allemaal wel dingen die we niet lekker vinden?

Het is me ook opgevallen dat de media deze stereotypering versterkt en daarnaast steeds meer de nadruk legt op vollere vrouwen. Er is een hele lange tijd geweest dat iedereen zo gefocust was op die mooie modellen met maatje nul en dat dat ons schoonheidsideaal was. Het lijkt nu wel of mensen het gevoel hebben dat we moeten opkomen voor de ‘echte vrouw’. Natuurlijk ben ik het er mee eens dat iedereen zich goed zou moeten voelen in zijn of haar eigen lichaam, maar het is niet nodig om de enige groep naar beneden te halen om de andere groep zich beter te laten voelen.

Waarom kunnen we niet elk lichaam promoten? Iedereen is anders, en iedereen vindt ook wat anders mooi, maar dat betekent niet dat het ene goed is en het andere slecht. Dit hangt gewoon af van je persoonlijke voorkeur.

Ik hield hier laatst al een presentatie over in de klas, en ik wilde het toch nog wel even ook op mijn blog delen.

Hoe staan jullie hierin?

Liefs,

Share:

16 Comments

 1. Sofie
  18 januari 2016 / 9:30 am

  Ik kan me hier perfect in herkennen ! Naast het feit dat ik erg mager ben, ben ik ook nog eens heel lang. Niet te geloven hoeveel mensen het de moeite vinden om daar een opmerking over te maken ! ‘Ga jij wel een vriendje vinden met jouw lengte?’ en so on. Heel kwetsend, ik had een meisje in de klas met zo’n ziekte waardoor ze heel klein bleef (1m50), niemand dat ooit een opmerking over haar lengte maakte want dat is kwetsend natuurlijk. Heel jammer vind ik dat, dat mensen denk dat ze commentaar op mij mogen hebben omdat ik groot en smal ben, precies alsof mij da niet kwetst ?

 2. 31 december 2015 / 3:02 pm

  Ik ken je niet, dit is zelfs de eerste keer dat ik op je blog ben, maar ik vind je prachtig. En die opmerkingen zijn niet oké en hoe graag ik ook zou willen dat ze je niets doen, dat doen ze je toch. Maar ik hoop dat alle lieve woorden die hier als reacties geschreven zijn kunnen opwegen tegen dat rotgevoel. :)
  Irma recently posted…..en ook nog even dit.My Profile

 3. 24 december 2015 / 1:07 pm

  Jee, wat heftig dat je zulke opmerkingen naar je hoofd geworpen krijgt. Ik vind dat je mooi bent zoals je zelf bent. Wanneer mensen die opmerkingen maken, dat zegt wel iets over hun eigen persoonlijkheid en onzekerheid.
  Dat jij nou wat slanker bent dan de gemiddelde persoon maakt toch niets uit. Iedereen is verschillend. Dat is juist mooi. De een is wat slanker, de ander wat breder, dat maakt je eigen.
  Emma recently posted…Hotspot: Winkel 43My Profile

 4. 21 december 2015 / 11:38 pm

  Goed geschreven Tessa! Knap dat je dit met ons wilt delen omdat het heel persoonlijk is, maar je hebt helemaal gelijk. Liefs, Lucia

 5. 21 december 2015 / 10:32 pm

  Wat een sterk artikel en je hebt hélemaal gelijk! Echt naar dat mensen zulke dingen durven te zeggen, het is precies hetzelfde als dat mensen zeggen dat je te dik bent. Tof dat je hier op school een presentatie over hebt gehouden, zulke stomme reacties moeten namelijk echt stoppen.
  Luna recently posted…KnitMy Profile

 6. 21 december 2015 / 10:06 pm

  Ik herken het zo erg, fijn dat je dit deelt! Daar denk ik ook zo vaak aan, ik hoor best wel vaak dingen zoals ‘wow je bent zo dun’ en dit moet ik dan maar als compliment opvatten, maar als ik tegen iemand zou zeggen ‘wow je bent zo dik’, dan zou dat echt niet kunnen. Ik vind dat iedereen elkaar gewoon in hun waarde moet laten, zolang je maar gelukkig bent met jezelf :)
  Jill recently posted…‘YOU USED TO…My Profile

 7. 21 december 2015 / 11:48 am

  Heel goed dat je dit artikel deelt meid!
  Welke bouw je ook hebt, het maakt helemaal niets uit.
  Zolang je maar gezond en gelukkig bent! Kanjer.
  Liefs Lonneke
  lonneke recently posted…Mijn online dagboekje #40My Profile

 8. 21 december 2015 / 11:26 am

  Ik herken dit ontzettend! Heb er een tijd geleden op mijn oude blog ook een artikel over geschreven, vanuit precies dezelfde overweging. De media focussen tegenwoordig inderdaad steeds meer op de vollere vrouwen, met daarbij dat dat ‘echte vrouwen’ zouden zijn. Zijn wij, met ons kleine maatje en onze weinige kilo’s, minder vrouw, alleen omdat wij niet vol zijn? En geeft dat anderen het recht om ons maar te bekritiseren? Nee, absoluut niet. Ik ben het volledig met je eens, haha, we zouden ieder lichaam moeten promoten, en niet per se één groep. Niet alleen de dunnere lichamen, niet alleen de vollere lichamen en niet alleen de lichamen die daar tussenin zitten. Nee, alle vormen en lichamen en vrouwen. Want wij zijn net zo veel vrouw als een voller iemand! Wow, haha, ik ga een beetje los, maar het punt is gewoon dat ik het onwijs met je eens ben. Je hebt het heel goed verwoord, haha, en nu zal ik stoppen ;)

  – Saskia
  Saskia | SASHIONBLOG recently posted…The best the kid’s departments have got to offer right nowMy Profile

 9. 21 december 2015 / 11:03 am

  Ik vind dit zo goed geschreven. Ik ben het helemaal met je eens. Ik snap sowieso niet waarom een bepaald lichaam ‘mooier’ is dan de rest. Iedereen is mooi op zijn eigen manier en er zou geen druk moeten zijn over dat je te dik of te dun bent. Natuurlijk is er een grens over wat er gezond is of niet, maar zolang je een gezond lichaam hebt vind ik dat er niks aan de hand is. Ik vind trouwens dat je echt prachtig bent en ik vind je ook zeker niet te dun.

 10. 21 december 2015 / 10:52 am

  Ah Tess, ik vind het ook knap dat je dit zo kan delen op internet! Wij meiden moeten elkaar ook kunnen steunen. Ik vind je prachtig hoor! En dat rokje is heel leuk. Fijne vakantie! Liefss.
  Laura recently posted…CHRISTMAS VIBESMy Profile

 11. 21 december 2015 / 10:23 am

  Wauw, echt heel mooi gezegd van je! Ik ben het helemaal met je eens! Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, dik of dun. Ik was zelf ook erg dun, en werd soms uitgescholden, daarom snap ik hoe je je voelt! Maar soms moet je gewoon jezelf zijn en niets van commentaar aantrekken, want jezelf zijn is het leukste wat er is! Jij bent mooi, hoe je zelf bent!

 12. 21 december 2015 / 10:04 am

  Ik ben het volledig met je eens Tessa! Dat ene rokje, was dat dat rokje van je video in de laatste outfit van zondag? Dat staat je toch super goed? Ik vond niet dat het te groot was bij je ofzo? (: Het is écht zo he, ik geef nooit opmerkingen over mensen hun gewicht ofzoiets. Want dat is kwetsend. Maar tegen mij lopen ze wel steeds te zeuren dat ik te mager ben. Zouden anderen het fijn vinden om dik te worden genoemd? En anorexia, mensen denken trouwens echt dat dat een ziekte is waar je enkel wilt afvallen, maar er kruipt veel meer achter. Dat is hetzelfde als iemand die wat voller is obesitas te noemen. Precies hetzelfde. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik kan eten wat ik wil en ik slaag er zelfs nog in om dan nog af te vallen. Zoiets is onwijs frustrerend. Mijn armen en handen zijn eigenlijk een beetje skeletenbeenderen en daar struikelen mensen ook soms over. Precies alsof ik het leuk vind dat ik zo mager ben? Mensen vergeten de andere kant van het mager zijn weleens. Ik pas amper in truien → ziet er al snel te slobby uit. Ik denk dat dit eigenlijk eerder iets is als jaloezie? Waar we (de magere mensen) ons over moeten zetten en gewoon trots moeten zijn op hoe we zijn. Je mag me steeds mailen! ♥
  Britt • Annebrittures recently posted…Bought an analog cameraMy Profile

 13. 21 december 2015 / 9:27 am

  Ik begrijp het volledig. Het is soms belachelijk hoe mensen over andere mensen hun lichaam praten. Ook wanneer je één keer geen ijsje ofzo mee eet omdat je geen zin hebt krijg je al te horen dat je dun genoeg bent en dat je meer moet eten.

 14. 21 december 2015 / 8:25 am

  Inderdaad, ik ben het 100% met je eens Tessa. Echt goed geschreven, dit artikel. Zelf was ik vroeger ook echt heel dun, terwijl ik er niet zo veel aan kon doen. Toen kreeg ik op straat ook weleens iets als ‘anorexiabitch’ te horen. Nu ben ik inmiddels lang meer zo doen als toen, maar ik snap je punt zeker, en ben het helemaal met je eens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge