My thoughts on the video of Essena

blog-tips

3 november 16:32. Terwijl ik eigenlijk van plan was om huiswerk te maken, heb ik gewoon het gevoel dat ik iets moet schrijven over wat ik net gezien heb. Voor de bloggers onder ons is het al helemaal onmisbaar geweest, maar ik denk dat de non-bloggers het ook hebben gezien: het 17 minuten durende filmpje waarin Essena O’Neill vertelt over hoe het nou ‘echt’ is om insta-famous te zijn. (Als je het nog niet hebt gezien kan dat hier). Er kwamen super veel positieve reacties op, maar ik weet eigenlijk niet of ik het hier mee eens ben. Even geen outfitpost deze woensdag, maar ‘serious talk’.

In de bewerkte bijschriften onder haar foto’s vertelt ze onder andere dat ze bijvoorbeeld een dag niet heeft gegeten, zodat haar lichaam er perfect uit zou zien voor de foto’s, of dat ze haar zusje heeft uitgescholden omdat de foto’s maar niet wilden lukken, of dat ze uren bezig was om dé perfecte Instagram foto te krijgen. Dit is natuurlijk bizar. Niemand zou zich zo ellendig moeten voelen door-, of zo veel moeten geven om een social media account… Toch vond ik het een raar filmpje. Ze brengt het allemaal nét een beetje te dramatisch, maar misschien ligt dit aan mij hoor, dat kan.

Afgezien van hoe ze het brengt, vind ik de boodschap die ze probeert over te brengen wel heel erg mooi. Je hoeft jezelf in geen enkele manier te bewijzen op social media om succesvol, mooi, gezond of wat dan ook te zijn. Die likes en volgers zijn alleen maar getalletjes. Maar die getalletjes zijn wel verslavend, en je wilt steeds een hoger aantal likes, of nóg meer volgers… Herkenbaar?

Mijn kritiek op dit filmpje is dat het niet alleen op social media gebeurt. In het ‘echte leven’ proberen we ons ook steeds weer te bewijzen. Kijk eens rond op school, of denk aan het standaard gesprek op bijvoorbeeld verjaardagen. Op school zijn mensen zichzelf ook constant aan het vergelijken met elkaar, op verjaardagen komt 9 van de 10 keer het onderwerp dieet voorbij, en wie zou er niet het leven van de Kardashians willen leven? Het komt niet door de social media dat het voelt alsof we ons moeten bewijzen, of dat we onszelf met elkaar vergelijken; zo zitten mensen, en onze maatschappij (helaas) in elkaar. Ik heb mezelf ook lange tijd vergeleken met anderen, zeker sinds de middelbare school. Zij heeft mooier haar, dat andere meisje is veel dunner dan ik, en die vriendin van haar heeft een kledingstijl alsof ze zo uit een tijdschrift is gestapt. Net als op social media hebben mensen in het offline leven vaak het gevoel dat ze zichzelf moeten bewijzen om bijvoorbeeld mooi te zijn. Je bent pas mooi als je maatje 32 hebt, maar je bent geen echte vrouw als je geen rondingen hebt: een paar simpele voorbeelden. We worden hier allemaal door beïnvloed en streven naar dát perfecte plaatje.

Natuurlijk is het ‘makkelijk’ om op Instagram het perfecte leven te creëren. Deel alleen de mooiste selfies, perfecte outfits, foto’s van de leuke dingen die je meemaakt, en daar heb je het. Maar om je Instagram naam naar ‘Social Media Is Not Real Life’ te veranderen (wat Essena dus heeft gedaan) vind ik eerlijk gezegd een beetje te ver gaan. Waarom? Omdat er meer dan genoeg bloggers, celebrities en andere mensen zijn die gewoon échte dingen posten. Ik ken aardig wat mensen die véél volgers hebben op Instagram, maar die gewoon blijven posten omdat ze het leuk vinden, of omdat ze mensen willen inspireren, of omdat ze hun passie voor fotografie willen delen. Wat is daar nep aan?

Nou dit was even een kleine (600 woorden, ahum) #randomhersenspinselsmettessa. Aan de ene kant vind ik het een beetje spannend om dit te delen, maar nou ja, het is maar één uit de zoveel meningen.

Ik ben echt super benieuwd hoe jullie naar dit filmpje hebben gekeken en wat jullie hiervan vinden!

*I k  w i l  n o g  w e l  e v e n  k w i j t  d a t  i k  w e l  h e e l  v e e l  r e s p e c t  v o o r  E s s e n a   h e b,  d a t  z e  h e t  a l l e m a a l  o p g e e f t,  e n  e c h t  h a a r  m e n i n g  e n  v e r h a a l  m e t  i e d e r e e n  d u r f t  t e  d e l e n.  H e t m o e t  v r e s e l i j k  z i j n  d a t  z i j  z i c h  z o  h e e f t  g e v o e l d  d o o r  s o c i a l  m e d i a  e n  d a t  v i n d  i k  e c h t  h e e l  z o n d e,  j u i s t  o m d a t  e r  o o k  o n t e l b a a r  v e e l  m e n s e n  z i j n  d i e  e r  h e e l  v e e l  p l e z i e r  a a n  h e b b e n.

Kisses,

Share:

12 Comments

 1. 8 november 2015 / 6:30 pm

  Je hebt al mijn gedachten echt perfect verwoordt! Ik deel jou menig volledig.
  Jerka recently posted…House of LashesMy Profile

 2. 6 november 2015 / 7:45 pm

  Ik ben het wel met je eens ja! De getalletjes kunnen onwijs verslavend werken en het is heel knap dat zij daaruit los is gebroken. Om nu meteen alles nep te noemen, is ook weer zo wat. Er zijn inderdaad zat mensen die wél gewoon hun echte leven posten, of die wel gewoon helemaal zichzelf zijn op social media. En in het echte leven kun je soms net zo nep zijn, denk ik. Anyway, ik ben het met je eens. Goed artikel! ;)

  – Saskia
  Saskia | SASHIONBLOG recently posted…Shopping | In the style of Balmain x H&MMy Profile

 3. 5 november 2015 / 8:18 pm

  Tof dat je er een artikel over geschreven hebt! Ik moet zeggen dat ik het alweer een beetje was vergeten (haar Instagram account is nu ook verwijderd toch?), maar ik vond het wel een bijzondere actie. Ik snap je punt, het is wat overdreven gedaan. Maar de boodschap ‘kijk toch eens op van je telefoon, het leven draait niet alleen om likes en online reacties’ heeft me toch laten nadenken. Ik kan me daar wel eens enorm mee bezighouden, met die aantallen. Maar ja, wat wil het eigenlijk zeggen? En het vergelijken met anderen op social media is ook zo onnodig. Social media is echt geen real life, mensen delen alleen de leuke dingen en dat kan (mij, in elk geval) wel eens onzeker maken. Vind het wel tof dat de wereld een beetje bewuster is geworden (denk ik) van het feit dat social media niet real is.
  Liefs X
  Luna recently posted…Snapshots – oktober ’15My Profile

 4. 4 november 2015 / 7:46 pm

  Ik heb het filmpje ook gezien.. Ze smeekt om geld van haar volgers omdat ze niet meer rond zou komen omdat al haar sponsoren haar hebben laten vallen.. Ik heb respect voor datgene waar zij voor staat.. Maar de manier waarop en hoe het nu allemaal gaat vind ik heel erg bizar! Goed dat je hier toch een berichtje over hebt geschreven!
  Liefs Iep xo
  Iep recently posted…Fotografie • even van mijn hartMy Profile

  • 4 november 2015 / 7:48 pm

   Ja precies! Dat vond ik dus ook een beetje apart… Bedankt voor je leuke reactie! :)

 5. 4 november 2015 / 1:29 pm

  Precies dit. Ik ben het er helemaal mee eens, al die mensen die nu ook opeens een break nemen op Instagram enzo. Ik weet het niet. Beetje overdreven maar alsnog ook echt respect voor Essena! Het heeft wel echt invloed nu op het social media. X
  laura recently posted…DOVER • 05My Profile

 6. 4 november 2015 / 11:39 am

  Ik dacht eigenlijk exact hetzelfde toen ik het zag. Oké, ze is er echt diep in gegaan in het hele Insta famous verhaal. maar ze koos er ergens toch zelf voor om die jurk te dragen op een foto voor een som geld? En je kiest er zelf voor om een ander beeld van jezelf creëren op het net? Want zoals je zegt, er zijn genoeg mensen die gewoon nog steeds posten wat ze willen posten en niet een masker opzetten?
  Britt • Annebrittures recently posted…DIY bookmark flower origamiMy Profile

 7. 4 november 2015 / 11:13 am

  Ja ja ja ja!! Dit was dus precies wat ik dacht. Oké, heel goed allemaal, maar ze brengt het allemaal net iets te overdreven want veel mensen hebben helemaal niet de intentie om hun echte leven te faken o.i.d. Heel goed stukje dit Tess!
  X Emma
  Emma recently posted…5 poseertechnieken die het verschil makenMy Profile

 8. 4 november 2015 / 9:53 am

  Goed dat je er wat over schrijft! Ik heb me er gisteren ook wel veel mee bezig gehouden, en verschillende filmpjes van haar bekeken. Ik vind het aan de ene kant heel knap dat ze het zo doet, maar ik ben het ook met jouw artikel eens. Er zijn tal van mensen die het wel op een goede manier gebruiken, niet iedereen voelt zich zo. Maar ik vond het toch ook wel schokkend hoe vaak we kijken of we al meer likes hebben, en waarom iemand anders meer volgers heeft dan mij. Moeilijk onderwerp, maar wel belangrijk denk ik (:
  Hillene recently posted…New Month: November ’15My Profile

 9. Simone
  4 november 2015 / 9:23 am

  Wat een mooi artikel wauw! !!
  En ja ik ben het met je eens.
  Schrijven en delen moet leuk zijn moet je inspireren maar moet zeker niet je leven gaan beheersen.

  We leven in een multi media maatschappij die veel verwachtingen schept maar die we niet altijd waar kunnen maken en dat hoeft ook niet.

  Xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge