“Jij bent echt perfect!” #goals

IMG_0289

Goedemorgen! Mijn blog gaat voornamelijk over allemaal positieve en redelijk luchtige dingen, maar toch vind ik het fijn (en ‘goed’) om soms even wat serieuzere onderwerpen met jullie te delen en bespreken. Deze keer wil ik het even hebben over social media, en jezelf met anderen vergelijken. Even een kleine peptalk-door-tessa.

“Was ik maar meer zoals jij!”
“Jij bent zó perfect!”
“Omg ik ben echt jaloers op jouw leven!”

Dit zijn een paar reacties die ik best vaak voorbij zie komen op Instagram, of andere social media. Ik krijg ze ook wel eens, maar ondertussen zit ik zelf weer weg te zwijmelen bij de perfecte levens van bijvoorbeeld Jay Alvarez en Alexis Ren, of het prachtige uiterlijk van Selena Gomez en Kendall Jenner. We zijn onszelf steeds maar aan het vergelijken met anderen. Want waarom kan ik er niet zo uitzien als een Victoria’s Secret model? Ik denk zeker dat social media hier een grote rol in speelt. Ik zeg niet dat social media nep is, helemaal niet zelfs, maar toch worden vaak alleen de mooiste foto’s en highlights gedeeld. Mij zie je niet snel een lelijke selfie op Instagram posten, of iets negatiefs met jullie delen. Ik wil gewoon positiviteit  en creativiteit verspreiden, zoals heel veel anderen denk ik.

Toch zorgen deze dingen ervoor dat ons leven op social media redelijk perfect lijkt. Maar geloof me: ik sta ook niet altijd mooi op de foto (niemand!), mijn leven is echt niet altijd perfect, en ik ben ook onzeker. Een tijdje geleden heb ik echt even in een dieptepunt gezeten. Ik dacht:

“Wat als ik nu doodga? Dan heb ik niks bereikt met m’n leven, en heb ik gewoon bijna mijn hele leven verspild aan school, terwijl ik zo veel toffere dingen had kunnen doen. Ik wil de wereld over reizen, meer mensen inspireren en ontmoeten, meer dansen en zo ging het door.”

Over dit soort dingen moet je gewoon niet te lang nadenken, want daar kom je totaal niet verder mee. Ga je dromen achterna, maar vergelijk jouw leven niet met dat van anderen, want niemand heeft een perfect leven! Er zijn altijd wel mensen die mooier zijn dan jij, die meer reizen, die beter zijn in iets, en dat is oké.

We hebben namelijk allemaal wel dingen waar we trots op kunnen zijn, en uit eigen ervaring (zeker als perfectionist) weet ik dat dit moeilijk is om te vinden of accepteren. Het voelt alsof het nooit goed genoeg is. Heb je 800 volgers op Instagram? Op naar de 1000! Een 7 voor een toets gehaald? Waarom geen 7,5? Ah, dat is best een mooie foto van mezelf, maar vergeleken met haar zie ik er echt niet uit! Hey die work-outs helpen echt, maar ik ben nog lang niet zo dun/ fit als zij! Zo kan ik echt nog 400 woorden extra schrijven.

Ik vind het best moeilijk om dit te schrijven, omdat ik jullie en tegelijkertijd mezelf probeer te overtuigen. Toch hoop ik dat jullie hier wel iets aan hebben, want het is echt niet de moeite waard om onzeker te zijn en al je energie te stoppen in het steeds maar vergelijken met anderen. Focus op de positieve dingen aan jezelf, en jouw leven. Hopelijk helpt dit.

Liefs,

Share:

17 Comments

 1. Loes
  28 maart 2016 / 11:13 pm

  Goed geschreven; dit is precies de reden dat ik van insta etc af ben gegaan, iedereen blijft zich maar vergelijken “wow jou haar is goals” ” “wow jou leven is goals”. Mensen proberen de meeste likes en volgers te halen, hun vrienden, kennissen en wildvreemden er van overtuigen dat ze een leuk en interessant leven hebben ..

  Insta en snapchat zijn niet perse fake, want tuurlijk was hij of zij wel op dat ene feest, maar ik geloof niet dat een feest leuk kan zijn als het enige waar je je op dat moment druk om maakt de mensen zijn die straks in jou snapchat / insta kijken en zien hoe “geweldig” het was.

  Mensen posten inderdaad alleen de leuke kanten, de kanten waar anderen wel eens jaloers op zouden kunnen worden, de kanten die “goals” zijn. Terwijl je eigenlijk op dat ene feest de hele tijd stil hebt gestaan kijkend naar je telefoon om te kijken hoe veel likes en views je snapchat / insta post hebben ..

 2. Nynke
  6 februari 2016 / 2:46 pm

  Wat een mooi stukje!! Kwam net toevallig op je blog dus ik ben even aan het rondkijken. Complimentjes voor jou! Het ziet er prachtig uit en je schrijfstijl is fijn.

 3. 22 januari 2016 / 5:21 pm

  Mooi geschreven, ik wil ook inderdaad altijd maar beter worden. Ik probeer het de laatste tijd gewoon los te laten en te doen wat ik leuk vind. Iedereen is mooi op zijn of haar eigen manier. Niets om bang voor te zijn. <3
  Esmée recently posted…5X BESPAREN ALS STUDENTMy Profile

 4. 19 januari 2016 / 11:35 am

  Beseffen dat je er helemaal niet mee vooruitkomt wanneer je jezelf blijft vergelijken met anderen, is al een hele stap vind ik :) Iets waar ook ik nog elke dag aan werk. Ik merk wel dat ouder worden hier bij helpt! X
  Stefanie recently posted…A year in pictures (tag)My Profile

 5. 19 januari 2016 / 9:38 am

  Erg goed stukje! Ik ben al erg lang gestopt met mezelf vergelijken met anderen of eigenlijk op enige manier te caren wat andere mensen van me vinden. Ik leef voor mezelf en voor niemand anders :) xo
  Lilia | Lily Like recently posted…This is How I Stay Motivated | VideoMy Profile

 6. 18 januari 2016 / 9:31 pm

  Mooi stukje! En heel herkenbaar. Iedereen is constant bezig naar iets beters te werken, ik zelf ook. Maar ik ben wel tevreden met wie ik ben en wat ik doe. Het leven voelt alleen zo doelloos als je stil blijft staan. En mezelf vergelijken met celebrity’s doe ik echt niet. Zij hebben zelfs speciale mensen in dienst voor die Instagram foto’s, vreselijk. Niet iets om tegen op te kijken vind ik! Bovendien is niets wat het lijkt…
  anna recently posted…MLBB #55 | SALE SHOPPEN, INSTAGRAM EN SNEEUWPRETMy Profile

 7. 18 januari 2016 / 6:50 pm

  Weer zo’n fijn artikel! Je kan die moeilijke onderwerpen altijd zo goed verwoorden! We ontkennen het nog te vaak dat we zoveel beïnvloed worden door social media. Het is allemaal wel leuk maar we mogen ons (zoals je zegt) niet constant vergelijken.
  Sofie recently posted…2 jassen over elkaar?!My Profile

 8. 18 januari 2016 / 5:41 pm

  Heel mooi en goed geschreven, ik ben het helemaal met je eens. Ik vergelijk me ook constant met mensen en dat maakt me alleen maar ongelukkig. Dit artikel geeft we weer wat goede motivatie om het minder te doen. Trouwens, ik wilde nog even zeggen dat ik je blog heel leuk vind!

 9. Anneke
  18 januari 2016 / 4:53 pm

  Vergelijken doet iedereen het is niet direct slecht.
  Het kan een inspiratie zijn.
  Uiteindelijk leren mensen van elkaar.
  Het wordt pas een punt als je er volgens jezelf niet in slaagt
  Om te evenaren.
  Maar dat moet je ook niet willen want jij bent jij en anderen nemen
  Jou ook weer als voorbeeld.
  Normaal gesproken heb je nog een leven met veel tijd voor je en
  Kan je nog vele dromen waar maken , maar alles op zijn tijd.
  Vertrouw steeds meer op jouw eigen visie want echt je hebt
  een goede en verstandige kijk op zaken zoals dit.
  Veel liefs Anneke

 10. Simone
  18 januari 2016 / 4:20 pm

  Mooi geschreven.
  Lees dit nog eens door als je onzeker bent, want dat is echt nergens voor nodig.
  Je bent uniek
  Van jou is er maar 1
  Geniet van het leven van je vrienden van je fam en van alles wat je tot nu toe hebt bereikt.
  Wees trots op je zelf want dat ben ik zeker.
  En volg je dromen
  xxxjes

 11. Elena
  18 januari 2016 / 3:01 pm

  Mooi geschreven!
  Opzich ken ik dat gevoel wel dat je jezelf wel eens afvraagt: wat heb ik nu berijkt in m’n leven? Ik wil reizen, mensen ontmoeten, etc. en niet m’n leven versplillen aan school. Toch zijn dingen als school wel belangrijk en daar leer je ook weer dingen die je bijv. bij reizen zou kunnen gebruiken (engels, frans, spaans, ..). Hoe moeilijk het ook is, we moeten proberen ons te focussen op de positieve dingen en van de negatieve dingen iets positievers/positiefs maken.

 12. 18 januari 2016 / 2:22 pm

  Heel mooi geschreven en ik ben het ook helemaal met je eens! liefs X

 13. 18 januari 2016 / 9:41 am

  Ik snap heel goed wat je bedoelt, en gelukkig zit ik ook niet ‘vast’ in het vergelijken met andere mensen. Ik gebruik andere dingen waar ik stiekem jaloers op ben, juist als een uitgangspunt om geïnspireerd te worden. Het is je eigen leven, dus je moet er zelf alles uithalen wat erin zit en daarmee kun je zelf ook alleen beter worden dan diegene die je gisteren was :)
  Maaike recently posted…Deze dingen ga ik doen nu mijn stage helemaal voorbij isMy Profile

 14. 18 januari 2016 / 9:23 am

  Mooi artikel, de enige die tijd kan en in het ‘nu’ kan leven ben jijzelf. Zo maakte ik vorig jaar een paar spontane tripjes waar ik echt gelukkig van ben geworden. Soms denk ik namelijk, wat als het zo voorbij is.. ik had nog ZOVEEL willen doen!

  X
  Josie recently posted…Mijn favoriete lip comboMy Profile

 15. 18 januari 2016 / 7:41 am

  Heel erg goed geschreven! Ik ben het ook helemaal met je eens, maar toch denk ik dat het wel moeilijk zal blijven om niet te vergelijken. Van mezelf weet ik dat ik het ook doe en ik weet dat het niet goed is, maar toch doe ik het. Er zijn ook zoveel mooie mensen op deze wereld (waaronder jij)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge