Hoe bevalt mijn studie communicatiewetenschappen tot nu toe?

Sinds ik 13 ben roep ik al dat ik VWO voor niks doe en dat ik nooit een universitaire studie zou gaan doen, maar uiteindelijk is het er dan toch van gekomen. Zoals de meeste van jullie wel weten ben ik dit schooljaar begonnen met de studie communicatiewetenschappen. Inmiddels zit ik al weer op de helft van de tweede periode. Ik heb mijn eerste tentamens en heel veel opdrachten achter de rug. Ik heb 3 dikke boeken uitgelezen, plus heel veel wetenschappelijke artikelen. Maar hoe bevalt zo’n universitaire studie nou, en wat houdt mijn studie precies in?

Wat houdt het precies in?

Ik zal even beginnen met wat mijn studie precies inhoudt. Communicatiewetenschappen is een hele brede studie. Je leert er eigenlijk alle soorten communicatieprocessen begrijpen. Dit is zo breed omdat communicatie eigenlijk overal terug te vinden is. Natuurlijk wanneer je met iemand praat, maar ook in de politiek, op social media, of in bedrijven. Omdat we al deze gebieden behandelen is het totaal geen saaie studie. Uiteindelijk kun je er alle kanten mee op. Voorbeelden van beroepen zijn: journalist, woordvoerder, PR-adviseur, marketeer, manager, noem maar op.

Hoe bevalt het tot nu toe?

Om het maar meteen te zeggen: ik ben heel erg blij met mijn keuze! De colleges zijn interessant, de mensen zijn aardig, de opdrachten zijn ‘leuk’, de leraren zijn heel duidelijk, en het is allemaal heel goed te doen. Het belangrijkste voor mij is toch wel dat ik mijn studie echt interessant vind. Natuurlijk zullen er altijd onderwerpen zijn die je wat minder interesseren, maar toch vind ik bijna alles leuk. Zo leren we dingen over de media, communicatie tussen mensen en hoe deze wordt beïnvloed, filosofie komt er in terug, en we leren hoe je onderzoek moet doen (het minder interessante deel dus…).

Wel neemt het veel tijd in. Ik moet niet zo veel naar school, hooguit 13 uur per week. Hartstikke fijn zou je denken. In eerste instantie bleef ik hierdoor ook echt in de vakantiemodus zitten, maar uiteindelijk wordt het thuiswerken steeds meer. Op school krijgen we vooral uitleg, en daarnaast zijn er dan minimaal 3 opdrachten per week die je moet uitvoeren (deze duren vaak 1-2 uur) en ook moet er geleerd worden om je voor te bereiden op de tentamens.

Studeren op de VU is echt hartstikke leuk. Er lopen allemaal leuke mensen rond, iedereen gaat normaal met elkaar om, er hangt een hele fijne sfeer en zo kan ik nog wel even doorgaan. Zowel de studie en de Universiteit zou ik zeker aanraden!

Kenden jullie de studie communicatiewetenschappen al? Wat studeren jullie?

Liefs,

Share:

3 Comments

  1. 27 december 2016 / 10:44 am

    Super leuk om te horen dit! Ik heb nog wel even de tijd (zit in VWO/tweetalig onderwijs 3), maar zat al te denken aan communicatiewetenschappen. Liefs
    Claire recently posted…Winter inspirationMy Profile

  2. Elena
    23 december 2016 / 5:16 pm

    Leuk om dit te lezen! Ik zit zelf in vwo 5 en weet nog totaal niet wat ik wil qua (soort) studie en hbo/uni. Grappig dat deze studie wel op mn lijste staat om te bezoeken en dan ook nog eens bij de VU;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge