Challenge: twee weken geen toegevoegde suikers

IMG_1162Hi allemaal! Zoals jullie al aan de titel zien is het weer tijd voor een ‘dieet’. Ik wil niet per se minder gaan eten of afvallen, maar ik ga weer eens een tijdje geen toegevoegde suikers eten (of in ieder geval zo beperkt mogelijk). Zoals jullie waarschijnlijk wel weten heb ik dit al een aantal keer eerder gedaan, maar er is inmiddels al weer bijna een jaar voorbij, dus dat betekent tijd voor een nieuwe ‘sessie’.

In bijna alles wat we eten zitten wel toegevoegde suikers. Zelfs in de dingen waarin je het waarschijnlijk niet zou verwachten. Bijvoorbeeld crackers worden vaak als gezond gezien, maar ook deze bestaan uit toegevoegde suikers.

Omdat het in zo veel dingen zit, is het ook moeilijk om deze suikers helemaal te schrappen. Toch wil ik het zo goed mogelijk proberen te doen. Dit ga ik doen door vooral veel verse producten te eten, en betere vervangers te zoeken voor de ‘normale’ dingen die meestal worden gegeten. Bijvoorbeeld:

 • ‘Gewoon’ brood → Rijstwafels, Volkoren Knackerbröd
 • Yoghurt, kaas → kwark, hüttenkäse, feta
 • Geraffineerde granen → volle granen (zilvervliesrijst, haver, tarwe), volkoren producten (volkoren pasta), peulvruchten, aardappelen
 • Gedroogde vruchten, pinda’s, pindakaas → ongebrande amandelen, cashewnoten en notenpasta’s

Zo’n overzichtje maakt het allemaal al iets makkelijker.

Daarbij heb ik ook al aan een paar receptjes/ combinaties gedacht die ik kan gaan eten, namelijk:

 • Rijstwafels met avocado/ kalkoenfilet/ ei
 • Couscous met tomaat, feta, komkommer, kruiden.
 • Bananenpannenkoekjes (1 banaan + 2 eieren)
 • Fruitsalade
 • Yoghurt met banaan en amandelen
 • Wraps met kipfilet en spinazie

Verder lekker als gezonde tussendoortjes zijn:

 • Mandarijntjes/ appels/ banaan/ etc.
 • Ongebrande amandelen/ cashewnoten
 • Peijnenburg zero
 • Bananenbrood
 • Komkommer/ worteltjes met hummus

Met al deze ideetjes moet ik de twee weken wel doorkomen denk ik. Waarschijnlijk zal ik in de winkel ook nog nieuwe dingen ontdekken die weinig tot geen suiker bevatten, dus ik ben heel benieuwd hoe dit me weer gaat bevallen.

Ik houd jullie op de hoogte!

Hebben jullie ook wel eens zo’n tijd geen toegevoegde suikers gegeten?

Liefs,

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge