“Wat als ik nou helemaal niet wil studeren?”

10425104_729110100529940_7863707600046677068_nAls er één vraag is die ik echt niet meer kan horen is het wel: “Wat ga je studeren?!” Hahah. Ik word helemaal gek van elke verjaardag, feestdag, elke persoon die ik een tijdje niet heb gezien, iedereen vraagt het. Logisch natuurlijk, want ik ben bijna klaar met de middelbare school. Maar wat als ik niet weet wat ik wil, of misschien wil ik wel helemaal niet gaan studeren?!

Natuurlijk houd ik me hier wel al een tijdje mee bezig, want ik zit in mijn examenjaar. Maar wat me opvalt is dat mensen er gewoon vanuit gaan dát ik ga studeren. Wat als ik niet wil studeren? Ik heb er echt heel lang over nagedacht om een tussenjaar te nemen, en eigenlijk klinkt dat nog steeds wel heel goed.

Er is nu zo veel druk om een studiekeuze te maken, terwijl we heel weinig over verschillende banen weten. Heel veel vrienden van mij hebben daarom ook maar gewoon wat gekozen, want ja, “je moet toch wat”. Ik vind dit zo zonde! Dan doe je uiteindelijk misschien een opleiding die je eigenlijk niet leuk vindt, en daar heb je later ook niks aan lijkt me.

Ik vind echt dat meer mensen hier goed over na moeten denken. Het is zo standaard dat je meteen gaat doorstuderen, en als je vertelt dat je misschien een tussenjaar wilt nemen krijg je een beetje dubbele reacties. Sommige mensen vinden het goed, maar andere mensen hebben volgens mij echt het gevoel dat je een jaar verspilt, terwijl je juist super veel kan bereiken, naar mijn mening.

Als ik nu een tussenjaar zou nemen zou ik bijvoorbeeld mijn fulltime aan mijn blog kunnen werken, en mijn blog laten groeien. Daarnaast zou ik nog een ander baantje kunnen nemen en bijvoorbeeld allemaal mooie reizen maken. Je leert niet alleen van de dingen op school, juist in de ‘echte wereld’ leer je volgens mij het meeste.

Gewoon een extra jaartje om even niet in de schoolbanken te zitten. Even wat meer tijd voor jezelf, tijd voor ‘leuke dingen’ waar je geen tijd voor had door school, en meer tijd om te bekijken en onderzoeken wat je nou echt wilt met je leven. Is dat zo erg?

Ik heb me inmiddels ingeschreven voor AMFI. Ja, het is nog even afwachten of ik word toegelaten, maar als dat niet zo is heb ik er ook wel vrede mee en probeer ik het volgend jaar gewoon weer. Een jaartje er tussenuit lijkt me niet eens zo’n gek idee. Ik moet nog 18 worden, dus hé, tijd genoeg.

Wat vinden jullie van een tussenjaar? Zijn jullie het met mij eens, of vinden jullie dat we gewoon allemaal meteen moeten doorstuderen? Ik ben super benieuwd!

Liefs,

Share:

15 Comments

 1. 7 maart 2016 / 1:00 am

  leuk dat je AMFI wil gaan doen! Heb me daar 2 jaar geleden ook ingeschreven en ondanks dat ik was toegelaten toch voor Fashion & Textile Technologies op Saxion gekozen (zelfde opleiding als AMFI maar dan breder en ook iets meer op textiel gericht). Welke richting wil je daar gaan doen?

  Ik ben het eens met wat jij zegt over het tussenjaar. Als je een jaar lang gaat reizen, werken etc. doe je ook heel veel ervaring op en zul je als persoon zeker groeien. En zeker nu de studiefinanciering weg is, is het nog belangrijker dat je een goede keuze maakt. Je kunt altijd in de tussentijd een cursus doen die er bijvoorbeeld voor zorgt dat je het jaar daarna evt. wel bij AMFI wordt aangenomen. Een tussenjaar is betekend niet een jaar stilzitten :)
  Idwerd || InvisibleCreations recently posted…Fashion || H&M Studio AW 16My Profile

  • 8 maart 2016 / 4:25 pm

   Ah wat grappig om te horen! Ik wil heel graag Fashion & Branding gaan doen. Maar inderdaad, een tussenjaar betekent niet stilzitten en ik denk dat ik daar misschien juist meer van leer als goede voorbereiding om een vervolgstudie. Bedankt voor je leuke reactie!

 2. 3 maart 2016 / 8:09 pm

  Een tussenjaartje is helemaal niet verkeerd! Het klopt inderdaad dat de druk erg hoog is. Zelf heb ik meerdere meeloopdagen gehad bij de studie die ik nu volg waar ik wel heel blij mee ben. Leuk dat je toelating doet bij amfi! Ik ben vorig jaar toegelaten voor de richting branding, maar ik heb er uiteindelijk toch voor gekozen om communicatie te studeren omdat dat breder is en je er later veel dezelfde beroepen mee kunt uitoefenen, zoals bijv. bij een tijdschrift. Veel succes met kiezen en anders gewoon lekker een tussenjaar nemen. :D
  José recently posted…Dat was dus februariMy Profile

 3. 2 maart 2016 / 8:15 pm

  Er is zo veel keus qua opleidingen en wanneer je nog niet helemaal weet wat je echt wil is het helemaal niet leuk dat er zo veel keus is en dat mensen constant dezelfde vraag stellen. Zelf krijg ik die vraag nog iedere keer wanneer ik mensen zie. Ik studeer niet meer, maar dat heeft zo zijn redenen (dyscalculie). Ik zou het overigens wel graag willen, maar dan zou ik nog niet weten wat ik precies zou willen haha. Een tussenjaar heeft echt veel voordelen. Misschien weet je erna wel wat je wil gaan doen. Er zijn zo veel geweldige dingen op de wereld, maar de basis voor een goede toekomst blijft toch wel een diploma of je moet ergens heel goed en groot in worden en dan geeft dat voor alsnog geen echte zekerheid. Ik zeg ja tegen een tussenjaar, maar alleen als het is om jezelf te ontdekken. Als je eenmaal van school bent is het moeilijk om weer terug te gaan. Dus een beetje discipline en wilskracht is er wel voor nodig! Succes :)
  Bernice recently posted…6 tips tegen die stomme dipMy Profile

 4. 2 maart 2016 / 5:29 pm

  Ik snap je helemaal, al dat ‘gezaag’ rond het verder studeren, maar ik zou niet kiezen voor een tussenjaar.
  Als je wilt reizen, kan dat ook dankzij verschillende opleidingen. En dan kan je er misschien wel een beurs voor krijgen.
  Ik weet niet hoe dat precies zit in Nederland, maar in België kan je er geld voor krijgen en hou je goed contact met begeleiders. Een opleiding kiezen is sowieso niet gemakkelijk en daar moet je goed over nadenken.
  Ik wens je veel succes met je beslissing!

  • 5 maart 2016 / 1:11 pm

   Oehh, dat klinkt echt heel goed! Bedankt hiervoor, ik ga het even uitzoeken hoe dat in Nederland zit!

 5. Anneke
  2 maart 2016 / 5:10 pm

  Lieve Tessa mijn mening is dat elke ervaring er een is .
  Werken reizen of studeren.
  Op welke leeftijd je dat doet maakt niet uit.
  Wel maakt uit of je geld hebt om te reizen.
  Leuk werk hebt.
  Maar wat ik het belangrijkste vind is dat je uit je ritme van studeren raakt door een tussenjaar.
  Als je nog niet weet wat je doel uiteindelijk is dan zijn ervaringen misschien een wegwijzer
  Heb je echter een ideaal wat je wil bereiken dan is een tussenjaar of een jaar van reizen
  Mogelijk op elk moment maar duurt het iets langer voor je het bereikt hebt.
  Alles is betrekkelijk.
  Een leuke opleiding kan ook veel voldoening geven.
  In de vakanties leuke dingen plannen en sparen voor wie weet waar naar toe.
  Mogelijkheden genoeg.
  Uiteindelijk is het een keuze uit mogelijkheden .
  Liefs Anneke

 6. 2 maart 2016 / 11:54 am

  Leuk dat je AMFI wil gaan doen! Ik ben heel erg anti tussenjaar (sawrey), puur omdat ik denk dat je beter later een tussenjaar kunt doen, bijvoorbeeld tussen bachelor en master. En tegenwoordig kan je met iedere studie wel gaan reizen en stages doen in het buitenland dus daar zou ik het niet voor doen. Maar in jou geval snap ik het ook wel het is namelijk wel heel leuk om al 18 te zijn in je studententijd. En mijn mening is ook beïnvloed door het feit dat ik heel veel zin heb om te gaan studeren hahaa en bang ben dat ik me ga vervelen:) Ik ben toevallig vandaag ook weer aan het kijken naar wat ik wil doen want de deadline komt steeds dichterbij…
  Charlotte recently posted…PORTFOLIO TIPSMy Profile

  • 5 maart 2016 / 1:11 pm

   Hahah, ik snap je punt op zich ook wel hoor! Bedankt voor je leuke reactie :) En inderdaad, als je er heel veel zin in hebt, moet je er gewoon voor gaan!

 7. 2 maart 2016 / 11:24 am

  Een tussenjaar is een goede oplossing, kun je beter doen dan dat je een verkeerde studie kiest. Ik weet al gewoon zeker dat ik Engels wil gaan studeren dus dat ga ik dan ook maar direct doen, ik ben anders een beetje bang dat ik uit de ‘leerflow’ ben en het studeren niet meer lukt. Het is zo jammer dat mensen je niet gewoon begrijpen en je je ding laten doen! Follow your heart girl xx
  Emma recently posted…Outfit | Sunny yet coldMy Profile

  • 5 maart 2016 / 1:09 pm

   Ah super lieve reactie, dankje! Als je nu al weet wat je wilt zou ik inderdaad ook gewoon meteen doorgaan, leuk om te horen!

 8. 2 maart 2016 / 9:11 am

  Een tussenjaar is juist een goed idee! Ik ga zelf ook een tussenjaar nemen als ik mijn vwo-diploma heb. Ik ga dan naar American High School. Maar wat jij ook zegt, ik krijg wel veel negatieve reacties van dat ik een jaar verspil en mijn geld verspil. Studeren kan altijd toch nog, haha.

  • 5 maart 2016 / 1:09 pm

   Ja precies! Bedankt voor je reactie. Super leuk dat je een jaartje American High School gaat doen! Gewoon die negatieve reacties negeren hoor ;)

 9. 2 maart 2016 / 7:19 am

  Ik snap je helemaal! Zelf had ik geen idee wat ik precies wilde en had na 6 jaar middelbare school eigenlijk wel behoefte aan een jaar geen school. Mijn tussenjaar bevalt heel goed, ik werk (zou liever meer werkuur hebben maarja), heb genoeg tijd voor mijn blog en ga in April een reis maken. Soms is het een beetje eenzaam, bijna al mijn vrienden zijn gaan studeren en hebben nieuwe vrienden gemaakt. Dat ik vaak moe ben of niet mee uit kan doordat ik moet werken om 7 uur in de ochtend snappen ze soms niet volgens mij? ‘Je doet toch een tussenjaar?’. Maarja, ik ben blij dat ik deze keuze heb gemaakt. Ik weet alleen nog steeds niet helemaal zeker wat ik hierna wil gaan doen, maar heb me toch maar alvast voor een studie ingeschreven! Ben benieuwd wat jij uiteindelijk gaat doen! :)
  Janne recently posted…WISH TO WEAR 045 | Light Pink & Checked PantsMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge